Tufts University

Gross Anatomy Lab

Project at a Glance
Location

Boston, MA

Architect

Payette

Project Type

Fit-out
Renovation

Project Overview

  • Installation of new HVAC infrastructure capable of achieving a high rate of air changes per hour
  • Coordination of complex interior logistics including relocation of departments and working in close proximity to an animal research facility
  • Construction and shutdowns will be phased within the 24/7 active health sciences research building

The renovation of the Tufts University Gross Anatomy Laboratory, a facility utilizing cadavers for medical training, is another step in the University’s goal to fully renovate the 300,000 sq. ft. Biomedical Research and Public Health Building in downtown Boston. The Gross Anatomy Lab renovation will relocate the existing lab to the basement and third floor of Tufts’ M&V Wing both modernizing and expanding the existing facility.

Consigli and Payette are engaged in a highly collaborative design and pre-construction process. The project scope includes complete upgrades to the aging mechanical systems including the installation of a dedicated, new air handler system on the building’s roof, which will achieve a high rate of air changes per hour to ensure safety for students working in the facility. The facility upgrades also includes a cold room, new elevator in an existing hoistway, fire alarm system improvements, modern stainless steel finishes, sterile wall and floor surfaces and installation of a cadaver lift and staircase, which will connect the basement level to the third floor. Work will be conducted in the 24/7 sensitive research facility requiring high levels of vibration, noise and dust mitigation and uninterrupted power throughout construction.