General Electric

North Point

Project at a Glance
Location

Boston, MA

Architect

Gensler

Market

Corporate

Project Type

Renovation
Restoration

Project Overview

  • Close coordination with adjacent contractor on shared construction site in a tight, urban location
  • Major structural, envelope and base building improvements to two historic, dilapidated buildings including installation of piles, concrete core, interior structure, penthouse level and skybridge
  • Private and public funds with some of the project procured in accordance with Chapter 149A regulations in coordination with Mass Development

General Electric is developing a new campus along the Fort Point Channel, shifting its 800-employee operation to South Boston. The new campus will consist of approximately 388,700 sq. ft. of gross floor area in three buildings. Two of the buildings at 5-6 Necco Court, known as North Point, will make up approximately 95,400 sq. ft. of the campus gross floor area. Originally built in 1907, these buildings are being completely restored to productive use after being largely vacant and unkempt for decades.

The upper levels of North Point will host GE offices and internal GE Maker Space, with the ground floor hosting Brilliant Labs classrooms, public Maker Space and a waterfront bistro. Large folding glass partitions will be integrated into the ground level facing the new GE Plaza in addition to a public, pedestrian-only area that will invite the community into the bistro and Brilliant Labs and allow greater access to the waterfront.

The scope of work includes structural, envelope and base building improvements to meet seismic code with new concrete cores, repair of the load bearing masonry exterior walls and the installation of a new roof, windows, and elevators. The Brick Buildings will be connected by a glass atrium forming the main lobby to the complex.

The overall campus will be built in adherence with the new, more stringent version of the United States Green Building Council’s LEED rating system—version 4, as well as GE’s internal wellness program, HealthAhead and the principles of the WELL Building Standard.

Among the steps we’re taking to ensure the building is resilient and can withstand extreme weather events include:

  • All critical mechanical, electrical, and plumbing equipment will be located in the mezzanine and roof spaces.
  • Green roofs will be incorporated and water reuse systems will be implemented.
  • Extensive below grade foundation waterproofing is being added.
  • An estimated $1,571,000 of overall investments have been made to keep this project resilient.
  • The return is estimated to be $545,000 per year in avoided losses and a five year NPV at $788,000