Smithsonian Institution

National Zoological Park Police Station Renewal and Pavilion Upgrades

Project at a Glance
Location

Washington, DC

Architect

Cho Benn Holback + Associates

Project Type

New Construction
Renovation

Project Overview

  • Safely managed construction logistics around 8,000 visitors per day
  • Launched Building Information Modeling pilot program to develop greater coordination drawings and enhance SI facilities management
  • Construction of a new electrical sub-station between two active buildings

The Smithsonian Institution’s National Zoological Park, founded in 1889, underwent renovations to its police station and public pavilion in order to enhance the 163-acre site and better serve visitors. The first half of the two-phased project created space for events and public programs with the construction of a new public pavilion. Scope of work included demolition of the previous food pavilion, permanent relocation of the public restrooms and installation of a new electrical substation.

Phase two will feature a complete renovation of the Police Station to include a new stair/elevator tower and Segway storage addition. Consigli self-performed temporary site protection and rough carpentry. The project is pursuing LEED Gold certification.