Vassar Brothers Medical Center

New Patient Pavilion

Project at a Glance
Location

Poughkeepsie, NY

Architect

CallisonRTKL Architects P.C.

Market

Healthcare

Project Type

New Construction
Renovation

Project Overview

  • Working in and around an active hospital environment with minimal campus disruptions
  • Precise installation of equipment and complex M/E/P systems to support specific program areas
  • Orchestrating construction on an extremely aggressive schedule

Vassar Brothers Medical Center’s New Patient Pavilion will transform the face of healthcare in the mid-Hudson Valley with approximately 700,000 sq. ft. of new construction and approximately 14,000 sq. ft. of renovation. The seven-story tower will consist of 264 private medical/surgical patient rooms and 30 critical care rooms that will solidify its place as the destination choice for patients in the Hudson Valley region. This site will be known for its state of the art facilities, excellent patient care, cutting edge service and a home for Vassar Brother’s top-level medical staff.

This innovative building will have a distinct shape that will follow the shoreline of the Hudson River and maximizes views of the waterway from the patient rooms. New private rooms will offer more than double the space per patient than the current semi-private rooms ensuring that the quality of space matches the quality of care patients receive. The site and building design focus on water retention and reuse, attention to bird flyways and high quality landscaping. The project anticipates to achieve LEED status under the USGBC’s newest LEED Healthcare v4 BD+C and will be the first project registered under this new rating system in the State of New York. Consigli is completing this project as a joint venture with Walsh Construction.